П`ятниця, 29.03.2024, 17:42
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

.

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Визначні події
Календарь Украины
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 38
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Листопад » 30 » Круглий стіл на тему: «Спроможні громади Миколаївщини. Практики, виклики, перспективи»
15:37
Круглий стіл на тему: «Спроможні громади Миколаївщини. Практики, виклики, перспективи»

28 листопада 2016 р. у малому залі Миколаївської ОДА,  відбувся  круглий стіл на тему: «Спроможні громади Миколаївщини. Практики, виклики, перспективи» за участю депутатів Миколаївської обласної ради; представників Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської ОДА; представників органів місцевого самоврядування і сіл, що створюють 20 об’єднаних громад; науковці; громадські експерти та ЗМІ.

Організаторами круглого столу є:  ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва (ФРММ), Миколаївська ОДА, Миколаївська обласна рада, Офіс Реформ у Миколаївської області, Офіс розвитку Миколаївщини.

Круглий стіл відбувся  в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократія у селах і містах Миколаївщини» за підтримки МФ «Відродження» та є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 р.

Метою круглого столу було: спільне бачення органів місцевого самоврядування Миколаївщини, Миколаївської ОДА та громадськості щодо нагальних кроків у формуванні спроможних територіальних громад.

Завданням круглого столу,  було :

  1. Здійснення аналізу практики, викликів, перспектив реформи децентралізації на Миколаївщини, зокрема добровільного об’єднання громад;
  2. Першочергові кроки підтримки практиків реформи децентралізації, зокрема 19-ти об’єднаних громад Миколаївщини;
  3. Можливості ресурсної підтримки органів місцевого самоврядування - практиків реформи децентралізації.

Серед запрошених також  були :

- Депутати Миколаївської облради. Члени постійної комісії обласної ради з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій. Представники фракцій Миколаївської облради;

  • Представники  учасників грудневих виборів місцевих голів та депутатів 19-ти об’єднаних громад, зокрема діючі сільські голови секретарі сільрад, депутати, та фахівці  з публічних  фінансів;
  • Клієнти та партнери ФРММ (представники ОМС і громад м. Вознесенська, Куцурубської ОТГ, а також представники Кривоозерської РДА і Первомайської районної ради) ;
  • Представники Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської облдержадміністрації;

Представниками від Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади були сільський голова Інна Копійка та начальник відділу фінансів та бухгалтерського обліку Наталія Лаврик.

У роботі круглого столу також брали  участь голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко, голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко, директор ФРММ Михайло Золотухін, директор офісу реформ у Миколаївської області Валентин Бойко.

Під час обговорення учасники круглого столу розглядали наступні  питання :

  1. Які результати вже отримали створені об’єднані громади? Які проблеми та перешкоди заважають процесу об’єднання громад?
  2. Що необхідно зробити найближчим часом, аби покращити систему управління громадами і покращити якість послуг, які надаються громадянам?
  3. Аналіз досягнень, викликів, перспектив реформи децентралізації на Миколаївщини, зокрема добровільного об’єднання громад Миколаївщині
  4. Практики застосування можливостей децентралізації, зокрема демократії участі і самоорганізації для вирішення нагальних соціально економічних проблем сіл
  5. Як cформувати бюджет, як формувати штати в ОТГ на 2017р.
  6. Можливості ресурсної підтримки органів місцевого самоврядування - практиків реформи децентралізації

Також були обговорені рецепти виживання і розвитку та можливості ресурсної підтримки новонароджених ОТГ Миколаївщини за кошти Державного фонду регіонального розвитку, місцевих і міжнародних донорів у 2016-17 роках. А саме:

Про реалії бюджетних відносин в 2017 р. інформувала Олеся Голинська – експерт ФРММ, Доцент ОРІДУ НАДУ при Президентові України, консультант з економічних питань Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

На прикладах сіл що увійшли у склад Куцурубської об’єднаної громади, було розглянуто практики застосування можливостей децентралізації, зокрема демократії участі і самоорганізації для вирішення нагальних соціально економічних проблем сіл. Заступником голови ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» доцентом ОРІДУ НАДУ при Президентові України Андрієм Крупником було  проаналізовано відповідний українськи, а головою Кривоозерської РДА Олексієм Мирошниченко - польській досвід.

Всі присутні приймали активну участь у дискусії.

 

Фахівець із зв'язків з громадкістю та пресою

Тетяна Федорова

Переглядів: 455 | Додав: aXnel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar